Navigácia

  • Deň narcisov 2024

    Dňa 18. apríla 2024 sa naši dobrovoľníci – žiaci deviateho a ôsmeho ročníka zúčastnili zbierky na podporu Ligy proti rakovine. V žltých tričkách s pokladničkami zbierali ľubovoľné peňažné príspevky v uliciach Bystričian.
    Tento rok sme vyzbierali 536 eur a tak, aj my sme prispeli na boj s rakovinou. Ďakujeme všetkým, ktorí sa k nám pridali a podporili túto organizáciu, ktorá už 34 rokov pomáha na Slovensku. Máte ešte možnosť do 21.apríla 2024 prispieť zaslaním SMS na 848 (3€) alebo na účet SK09 0900 0000 0054 5454 5454. Ďakujeme všetkým darcov zo školy i z obce!Pozrite si fotografie v albume Deň narcisov 2024. (E. Ščipáková)

  • Riaditeľské voľno - piatok 19. 4. 2024

    Vážení rodičia, milí žiaci,

    z dôvodu pracovnej cesty pedagogických zamestnancov základnej školy rozhodol riaditeľ ZŠ s MŠ o udelení riaditeľského voľna pre všetkých žiakov základnej školy na piatok 19. 4. 2024. V prevádzke nebude ani školský klub, školská jedáleň pre žiakov nevarí. Vyučovanie pokračuje v pondelok 22. 4. 2024. Ďakujeme za porozumenie.

  • Vesmír očami detí - výtvarná súťaž

    Fantázia detí je nekonečná, tak ako aj vesmír. Na túto tému bola vyhlásená výtvarná súťaž s názvom Vesmír očami detí. Zapojili sa do nej aj naši žiaci z viacerých ročníkov a ich výtvarné práce boli zaslané do súťaže. Zúčastneným deťom držíme palce. Fotografie si pozrite v albume Vesmír očami detí – výtvarná súťaž. Pozrite si fotografie v albume Vesmír očami detí - výtvarná súťaž(P. Bartová, I. Zvalová)

  • Baltie 2024 - školské kolo

    V piatok 12.4. a v pondelok 15.4. 2024 sa konali školské kolá počítačovej programátorskej súťaže Baltie 2024, ktorá má na našej škole dlhoročnú tradíciu. 

    V kategórií A najlepšie vyriešili úlohy Oliver Pindroch, Marián Duda, Sarah Belaňová (všetci 3. tr.). V kategórií B boli najlepšie Liliana KollárováEla Galbavá (obe 4. tr.). Podrobnejšie si o súťaži a výsledkoch prečítate v module Olympiády a súťaže, fotografie si pozrite v albume Baltie 2024 - školské kolo. (K. Lukáčová)

  • ŠKD - Jarné športové hry

    Vonku nám konečne vykuklo slniečko a prišlo teplé počasie. Preto sme sa v školskom klube detí rozhodli usporiadať športovo - súťažné hry. Deti súťažili v družstvách ale aj samostatne v rôznych disciplínach. Napríklad beh cez prekážky, prekážková dráha a mnoho ďalších. Všetkým sa v týchto disciplínach veľmi darilo a nakoniec si všetky deti odniesli diplomy a sladkú odmenu za výborné výsledky. Všetky deti si dobre zašportovali, zasúťažili a vyšantili sa do sýtosti. Pozrite si fotografie v albume  ŠKD - Jarné súťažné hry(A. Oravcová, P. Bartová)

  • Chutné vyučovanie vo 4. triede

    Hodina pracovného vyučovania môže vyzerať aj takto:.........

    Dnes sme na hodine pracovného vyučovania zamenili naše obvyklé pomôcky a rôzne  materiály na tvorenie, za prípravu zdravého pokrmu- jednoduchej vajíčkovej nátierky. Dievčatá si prácu rozdelili, jedna pripravovala ingrediencie, druhá krájala zeleninku, ďalšia miešala maslo s uvareným vajíčkom, trochu soli a nátierka bola hotová. Pokiaľ dievčatá pripravovali, chlapci čítali informácie o stolovaní v rôznych krajinách sveta. Ešte natrieť na chlebík, posypať žeruchou, ktorú sme si v triede vypestovali a mohlo sa podávať. Všetci sme si pochutili! Kým skončila hodina, stihli sme si ešte pozrieť rôzne prezentácie o nákupe a správnom uskladňovaní potravín, o pravidlách pri stolovaní, vysvetlili sme si pojmy ako- etiketa, hostiteľ,...... už sa tešíme na budúcu hodinu! Pozrite si fotografie v albume Chutné vyučovanie vo 4. triede(O. Kaňová)

  • ŠKD - Veľkonočné tvorenie

    Na veľkonočné obdobie sme sa pripravili aj my v školskom klube. Deti zdobili, maľovali, či dotvárali vajíčka pomocou servítkovej techniky. Vyrábali rôzne dekorácie s veľkonočnou tematikou. Ich výtvory sa stali súčasťou výzdoby. Veríme, že prinesú jarnú náladu do našej školy. Pozrite si fotografie v albume ŠKD - Veľkonočné tvorenie. (P. Bartová)

  • Zápis do 1. ročníka

    V piatok 5. 4. 2024 mali naši predškoláci veľký deň! Do školy prišli so svojimi rodičmi, aby všetkým dokázali, že sú už pripravení študovať v “riadnej škole”. Konal sa totiž zápis do 1. ročníka. Veľmi nás tešilo, že deti prišli s dobrou náladou, veď nešli do neznámeho prostredia. Navštívili prvákov na vyučovaní s pani učiteľkami z materskej školy, prišli do základnej školy v sprievode rodičov na Deň otvorených dverí. Úlohy, ktoré boli pre ne na zápise pripravené, hravo zvládali. Niektorí boli zhovorčiví, niektorí trošku tichší, niektorí si možno uvedomovali dôležitosť tohto dňa. Už teraz sa na všetky deti tešíme, keď sa uvidíme v septembri a budú z nich veľkí školáci! (K. Lukáčová) Pozrite si fotografie v albume Zápis do 1. ročníka.

  • Marec - mesiac knihy V.

    Starší čítajú mladším

    Keďže v každej knihe čaká poklad múdrosti, nech starší žiaci čítaním otvárajú cestu pre maličkých objaviteľov.

    Dňa 27. 3. 2024 privítali žiaci piateho ročníka svojich kamarátov a kamarátky z miestnej materskej školy, aby im v rámci aktivity Starší čítajú mladším sprítomnili príbehy Macka Uška formou dramatizovaného čítania. Piataci si rozdelili roly, spracovali prozaický text do dramatickej podoby a aplikovali vedomosti o prozodických vlastnostiach reči do praktických zručnosti pri nácviku čítania. V úvode zaspievali malým poslucháčom známu pieseň z rozprávky o Mackovi Uškovi a následne prečítali niekoľko poučných príbehov zo života Uška a jeho kamarátov zajačika, prasiatka, žabky, psíka Bročka.

    Predškoláci si z aktivity odniesli nielen príjemný umelecký zážitok, ale zároveň nás presvedčili o tom, že vedia aktívne počúvať a majú pozitívny vzťah ku knihám. Ako malú odmenu si odniesli maľovanku – obrázok hlavnej postavy – Macka Uška. (Z. Horniaková) Pozrite si fotografie v albume Marec - mesiac knihy V..

  • Marec - mesiac knihy IV.

    Opice z našej police

    Kniha je priateľom každého, kto ju číta s otvoreným srdcom a mysľou. Je pre nás nekonečným zdroj poznania, dobrodružstva a priateľstva. Aby sme túto myšlienku priblížili aj najmladším žiakom našej školy, pozvali sme ich dňa 20. 3. 2024 do školskej knižnice na stretnutie s hlavnými postavami knižky Opice z našej police od spisovateľky Kristy Bendovej. Najviac sa im zapáčila opica Fricko, ktorú sa pokúsili oživiť metódou výroby pohyblivej papierovej hračky. Príjemné marcové popoludnie strávené v školskej knižnici prispelo aj v tomto prípade k posilneniu pozitívneho vzťahu našich žiakov ku knihám a ich k čítaniu. (Z. Horniaková) Pozrite si fotografie v albume Marec - mesiac knihy IV..

  • Marec - mesiac knihy III.

    Deň (ľudovej) rozprávky

    Každoročne sa 16. marca oslavuje na Slovensku Deň ľudovej rozprávky. Pripomíname si tak výročie narodenia Pavla Dobšinského – známeho slovenského zberateľa rozprávok. Pri tejto príležitosti žiaci 4. ročníka s pani učiteľkou Ľ. Fruňovou využili ponuku detskej digitálnej knižnice Kubo a čítali si rozprávky spoločne. Čítanie príbehov z digitálnej knižnice žiakov tak zaujalo, že sa začítali aj do príbehov O psíčkovi a mačičke (Karel Čapek) a o Analfabete Negramotnej (Ján Uličiansky). Výsledkom ich nadšenia boli vlastnoručne vyrobené knihy o psíčkovi a mačičke. (Z. Horniaková) Fotografie si pozriete v albume Marec - mesiac knihy III.

  • Marec - mesiac knihy II.

    V rámci 2. etapy projektu Čítame pre radosť, ktorého cieľom je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie triednych knižníc, sme od MŠVVaM SR získali finančnú podporu vo výške 1 000 eur na nákup kníh. Z uvedených prostriedkov sme do školskej knižnice zakúpili 107 kusov kníh pre deti a mládež. Veríme, že dobudovaním triednych knižníc na I. stupni v našej škole a sprístupnením kníh formou výpožičiek podporíme u žiakov záujem o čítanie a aj vďaka umeleckému zážitku z nich zlepšíme úroveň čitateľskej gramotnosti. (Z. Horniaková) Fotografie si pozrite v albume Marec - mesiac knihy II..

  • Marec - mesiac knihy I.

    Rébusy, jazykové hlavolamy, logické hádanky

    Marec – mesiac kníh je i v tomto roku v našej škole obdobím plným zábavy. Ako súčasť pripomenutia si tohto výnimočného obdobia sme usporiadali súťaž,  ktorá nás zaviedla do sveta rébusov a hlavolamov. Naši žiaci sa nezľakli výzvy a odvážili sa hľadať riešenia hádaniek a hlavolamov skrytých v tajnej obálke na dverách každej triedy. Do súťaže sa zapojili žiaci všetkých tried. Pri riešení boli rýchli, presní, schopní logického myslenia. Každý zapojený žiak ukázal svoje schopnosti, odhodlanie, no najmä zápal pre hru a zdravú ľudskú súťaživosť.

    Víťazmi súťaže boli žiaci II. a VI. triedy. Ako odmena za ich snahu a šikovnosť im bol pripravený čerstvý ovocný pohár so šľahačkou. Ďakujeme všetkým za účasť a víťazom gratulujeme! (Z. Horniaková) Fotografie si pozriete v albume Marec - mesiac knihy I. .

  • Deň otvorených dverí

    Dvere základnej školy sa v pondelok 25. marca 2024 otvorili pre všetkých budúcich prváčikov i ďalších záujemcov o štúdium, ktorí mali možnosť prezrieť si školskú budovu a viacero učební. Na našich návštevníkov čakalo viacero zábavných aktivít aj prekvapení, pripravených učiteľmi a žiakmi. Deti a ich rodičov privítali malé folkloristky spevom a tancom, a počas prehliadky školy mali možnosť zastaviť sa a zahrať v klube, vyskúšať si anglický jazyk, tvorivé činnosti, boli na krátkom koncerte, ale ocitli sa aj v pravekom svete a videli, ako sa v laboratóriu vyrába slonia zubná pasta. Navštívili aj školskú knižnicu, kde sa zabavili nad knižkami, hoci ešte nevedia čítať. V telocvični  na deti napokon čakala prekážková dráha, ktorú všetci úspešne absolvovali. Dúfame, že sa našim hosťom v škole páčilo! Pozrite si fotografie v albume Deň otvorených dverí . (I. Plachá)

  • Hviezdoslavov Kubín 70. ročník - školské a okresné kolo

    "Recitovanie je cestou, na ktorej slová tancujú a my s nimi putujeme do sŕdc tých, ktorí počúvajú." (Al)

    Hviezdoslavov Kubín je pre milovníkov nášho materinského jazyka významnou udalosťou, na ktorú sa každoročne tešia najmä priaznivci prednesu poézie a prózy. V očakávaniach nebol ani tento ročník výnimkou, ba práve naopak, bol plný nadšenia a úžasných momentov.

    Dňa 14. 2. 2024 sme privítali 20 odvážnych súťažiacich prvého a druhého stupňa základnej školy, ktorí sa nebáli postaviť sa pred publikum a ukázať svoje umelecké schopnosti.

    V rámci tohto jubilejného ročníka sme sa rozhodli pre novinku – uskutočniť 1. ročník nesúťažnej kategórie pre žiakov prvého ročníka. Chceli sme im ponúknuť príležitosť objaviť svoj talent a získavať skúsenosti už od začiatku ich školskej cesty. Ich odvaha a entuziazmus nás nesmierne potešili. V uvedenej kategórii sa víťazkou stala žiačka Daniela Kotlárová.

    Víťazi jednotlivých kategórií:

    I. kategória (žiaci II. – IV. ročníka):

    a) poézia: Liliana Kollárová (4. trieda)

    b) próza: Ema Gogorová (3. trieda)

    II. kategória (žiaci V. – VI. ročníka):

    a) poézia: Tamara Švorcová (5. trieda)

    b) próza: Libor Plevka (6. trieda)

    III. kategória (žiaci VII. – IX. ročníka): bez súťažiacich

    Víťazi jednotlivých kategórií boli ocenení diplomom a budú reprezentovať našu školu v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 11. – 13. marca 2024 v RKC Prievidza. Ostatní súťažiaci boli odmenení pamätným listom a sladkou drobnosťou.

    Ďakujeme všetkým zúčastneným súťažiacim za nezabudnuteľný umelecký zážitok!

    Fotografie účastníkov školského kola a postupujúcich v okresnom kole si pozriete v albume Hviezdoslavov Kubín - školské a okresné kolo(Z. Horniaková)

  • ŠKD - Deň vody

    Piatok 22. 3. 2024 sme si ako každoročne pripomínali Svetový deň vody a my s deťmi v ŠKD sme si tento deň poriadne užili. Naučili sme sa veľa nových a zaujímavých informácií o vode a jej dôležitosti. Pripomenuli sme si aké dôležité je vodou šetriť, ukázali sme si ako funguje kolobeh vody v prírode a tiež sme si vysvetlili, že nato aby sme mohli piť čistú vodu sa musí najprv vo vodárňach vyčistiť a vydezinfikovať, aby bola zdravotne nezávadná. S asistenciou detí sme si urobili aj pár zaujímavých pokusov s vodou. Vyrobili sme si napríklad lávovú lampu, farebnú dúhu ale tiež sme typovali, ktoré predmety sa vo vode potopia na dno a ktoré naopak ostanú plávať na povrchu. Všetci sme sa nakoniec zhodli na tom, že to bolo veľmi náučné a zábavné popoludnie. Pozrite si fotografie v albume ŠKD - Deň vody(A. Oravcová, P. Bartová)

  • Deň vody

    Dňa 22. marca 2024 sme si aj my v škole pripomínali Svetový deň vody. V tento deň sme všetci prišli oblečení symbolicky v modrom a bielom. Naši žiaci plnili počas dnešného vyučovania na jednotlivých hodinách rôzne úlohy napr. tvorili odkazy vo fľaši, rýmovali básničky, počítali príklady, vypĺňali tajničky, kreslili i rozprávali sa, prečo je pitie čistej vody najzdravšie. Siedmaci v rámci hodiny chémie navštívili miestnu čističku odpadových vôd, kde sa názorne oboznámili s procesom čistenia odpadovej vody z Bystričian. Vonku boli pre nich pripravené zábavné hry – pitie vody slamkou, prenášanie vody naberačkou, premiestňovanie vody i pomocou uteráka, súťaž v chytaní rybičiek, bowling či beh cez prekážky s vodou. Pridali sme sa tak aj my k celosvetovej výzve ,,Voda za mier!“ a mysleli na to, že voda nie je pre všetkých ľudí na Zemi samozrejmosťou a mali by sme sa správať zodpovedne k tejto vzácnej tekutine. Je pre nás veľkým darom. Pozrite si fotografie v albume Deň vody.(E. Ščipáková)

     

  • Slávik Slovenska 2024 - školské kolo

    Slávik Slovenska 2024 je celoslovenská súťaž v spievaní slovenských ľudových piesní. Na našej škole ich interpretovalo 18 dievčat a chlapcov v dvoch kategóriách školského kola. V utorok 19. marca 2024 zneli školou piesne – Máča dievča konope, Ja do hory nepôjdem, Sedemdesiat sukieň mala, Pod horou, pod horou, Trenčín, dolinečka, Na Kráľovej holi, Ej, padá, padá rosička, Trenčianske hodiny, Vstávaj, Hanzo hore, Spievanky, spievanky, Čerešničky, čerešne, Dedinka v údolí…….Deti spievali s láskou, radosťou, ukázali svoju šikovnosť,  bezprostrednosť a prirodzenosť v celkovom prejave, odvahu vystúpiť pred obecenstvom. Publikum každého speváka odmenilo potleskom. Porotu spomedzi všetkých súťažiacich najviac zaujali výrazné hlasy víťazov školského kola: v 1. kategórii vyhrala Barbora Kalafutová (2. tr.) a v 2. kategórii Libor Plevka (6. tr.). Blahoželáme a želáme úspech v okresnom kole! Pozrite si fotografie v albume Slávik Slovenska 2024 - školské kolo(K. Lukáčová)

  • ŠKD - Návšteva školskej knižnice

    Marec sa označuje ako mesiac knihy a pri tejto príležitosti sme sa s deťmi z ŠKD rozhodli v utorok 19. 3. 2024 navštíviť knižnicu. Pani knihovníčka Katarína Pastieriková si pre deti prichystala pestrý program. Deti lúštili rôzne hlavolamy, precvičovali jazýček pomocou jazykolamov a nakoniec si vypočuli rozprávku o Jankovi a Marienke. Nezostali sme však len pri počúvaní a niektoré deti dostali možnosť sa na malú chvíľu stať hercami a sami si túto rozprávku zahrali. Hereckých úloh sa zhostili naozaj skvele a celé popoludnie a predstavenie sme si užili. Nakoniec si každé dieťa odnieslo aj sladkú odmenu. Pozrite si fotografie v albume ŠKD - Návšteva školskej knižnice(A. Oravcová)

  • Vo štvrtok 14. 3. 2024 odohrali naši žiaci zápasy vo florbale v skupine v rámci obvodu Nováky. Naše oslabené družstvo odohralo vyrovnané zápasy a pri troche šťastia mohlo favoritov aj viac potrápiť. S postupujúcim družstvom z Novák hrali chlapci otvorenú a vyrovnanú partiu do posledných sekúnd. Výborne zahral náš najlepší hráč a kapitán Tomáš Hanko. Úplne najmladším hráčom turnaja bol náš brankár, žiak šiesteho ročníka Adam Murko, ktorý zažil krst ohňom a svoje miesto v bránke si zastal. Výsledky zápasov a zostavu hráčov so prečítatet v časti Športové súťaže(P. Schmidt)

strana: